NART RISK MANAGEMENT FORUM 2009
22 Ekim 2009’da düzenlenen toplantıda “Enerji Sektöründe Risk Yönetimi” masaya yatırıldı.
Nart Sigorta ve Reasürans Brokerliği tarafından düzenlenen geleneksel uluslararası “Nart Risk Management Forum”un 6.’sı 22 Ekim 2009’da İstanbul Ritz Carlton Otel’de 300 katılımcıyla yapıldı. Forumda enerji, sigorta sektörü ve risk yönetimi dünyasının 16 ülkeden katılan yöneticileri, riskleri ve çözüm yollarını tartıştı.
Nart Sigorta ve Reasürans Brokerliği tarafından düzenlenen “Nart Risk Management Forum 2009” 22 Ekim 2009 tarihinde, İstanbul Ritz Carlton Otel Balo salonunda yapıldı.
Bu yıl 6.’sı gerçekleştirilen forumda “Enerji Sektöründe Risk Yönetimi” konusu ele alındı. Bu yılki forumun katılımcıları arasında Alman Türk Sanayi ve Ticaret Odası, Türk-Fransız Ticaret Derneği, Türk-Amerikan İşadamları Derneği, OSD, Türkiye Müteahhitler Birliği TSRŞB, İSO, TÜSİAD, TÜGİAD, İMSAD, GYODER, TAYSAD, RESSİAD (Rüzgar Enerjjsi ve Su Santralları İşadamları Derneği), HESİAD (Hidroelektrik Santralları Sanayi İşadamları Derneği), PETDER (Petrol Sanayi Derneği) TAYSAD (Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği) üyeleri ve enerji sektörünün temsilcileri ile risk yönetim şirketleri ve bu sektörlere hizmet veren kuruluşlar yer aldı.
‘ENERJİ İHTİYACI VE YATIRIMLAR ARTACAK’
Toplantının açılışında bir konuşma yapan Nart Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Levent Nart, dünya nüfusunun hızla arttığını, buna paralel olarak önümüzdeki dönemde enerji ihtiyacı ve yatırımlarının da artacağını belirtti. Nart Risk Management Forum’da bu yıl bu nedenle “Enerji Sektöründe Risk Yönetimi” konusunu ele aldıklarını belirten Levent Nart, toplantıya 16 ülkeden katılımcı olduğunu vurguladı ve sponsorlara teşekkür etti.
Açılış konuşmacılarından Türk-Fransız Ticaret Derneği Başkanı Eşref Hamamcıoğlu, forumun gelenekselleştiğini vurgulayarak, “Bizim dernek olarak foruma maddi bir katkımız yok. Ama başlangıçtan beri verdiğimiz desteğin bu noktalara ulaşmasından dolayı memnunuz” dedi.
‘YENİLENEBİLİR ENERJİ ŞART’
Toplantının açılış konuşmasını yapan 58. ve 59. dönem Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, enerjinin insan yaşamında çok önemli bir yeri olduğunu söyledi. Dünyada fosil yakıt tüketiminin çılgınca arttığına işaret eden Coşkun, “Karbon toplum” haline geldiğimizi belirtti. Hidrokarbonun çevre sorunu yarattığını ve dünyanın dengesini bozduğunu ifade eden Coşkun, “Enerji üretiminde fosil yakıtlardan yenilenebilir kaynaklara yönelmek günümüzde büyük önem taşıyor. 2030 yılında enerji üretiminin yüzde 25’i yenilenebilir kaynaklardan sağlanacak. Enerji yatırımları ekonomiye de katkı sağlayacak” dedi.
‘DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE ENERJİ POLİTİKALARI’
Başkanlığını Ergoİsviçre Şirketler Grubu CEO’su Akın Kozanoğlu’nun yaptığı ilk panelde, “Enerji politikalarında dünyada ve Türkiye’de yeni boyutlar, yeni trendler” konusu ele alındı. Panelde konuşan PETDER Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ekim, Türkiye’de akaryakıt dağıtımının 75 milyar liralık bir ciroya ulaştığını ve bu yolla 35 milyar liralık dolaylı vergi toplandığını söyledi.
Panelin konuşmacılarından Palmet Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Doğanay Samuray, Türkiye’de kişi başına düşen elektrik tüketiminin 1900 kilovatsaat olduğunu, bu rakamın Avrupa ve OECD ülkelerinin çok gerisinde kaldığını vurguladı.
Panelin son konuşmacısı Allianz Global Corporate and Speciality AG ARGE Başkanı, Michael Bruch, iklim değişikliğinin getirdiği riskler ve çözümü konusunda yaptıkları araştırmalarla ilgili bilgi verdi.
‘KARBON VE YENİLENEBİLİR ENERJİ’
Oturum Başkanlığını Ray Sigorta Genel Müdürü Nüzhet Atabek’in yaptığı ikinci panelde “Karbonsal ve yenilenebilir enerji alanında üretici ve tüketici kanadında neler oluyor? Sanayici, konut üreticileri ve otomotiv sektörü bakış açıları ve sorunlar” konusu ele alındı.
Panelde bir konuşma yapan Soyak Holding CEO Vekili Emre Çamlıbel Türkiye’nin enerjiye yılda 65 milyar dolar harcadığını belirterek “Binalarda sadece ısıtmada iyileştirmeler yapılması halinde yılda 4 milyar dolar tasarruf sağlanabilir” dedi.
Panelin konuşmacılarından TAYSAD Genel Sekreteri Özlem Gülşen, halen dünyada 72 milyon motorlu araç bulunduğunu ve 2023 yılında bu rakamın 114 milyona ulaşacağını belirtti. Fosil yakıtların iklimi değiştirdiğine dikkat çeken Gülşen önümüzdeki dönemde elektrikli araçlara geçilmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.
‘ENERJİ RİSKLERİ VE ÇÖZÜM SENARYOLARI’
Başkanlığını AXA SİGORTA Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Cemal Ererdi’nin yaptığı son oturumda, “Dünyada ve Türkiye’de enerji risklerinin yönetiminde çözüm senaryoları” değerlendirildi. Panelde konuşan Shell Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Nusret Cömert, Türkiye’de elektrik enerjisi üretiminde doğalgazın payının azaltılması ve yenilenebilir kaynakların payının en az yüzde 30’a çıkarılması gerektiğini belirtti.
Panelin konuşmacılarından Munich Re Türkiye’den Sorumlu Yöneticisi Jürgen Brucker, Türkiye’nin dünyanın 17. büyük ekonomisine sahip olmasına rağmen sigorta yoğunluğunun çok düşük olduğunu ifade etti. Enerji santrallarının sigortalanması konusunda bilgi veren Brucker, Munich Re’nin Türkiye’ye desteğinin süreceğini söyledi.
‘ENERJİ SANTRALLARINDA RİSK’
Panelde konuşan Risk Consult Yönetici Ortağı Gerhart Ebner de Avrupa’da faaliyette olan enerji santrallarında meydana gelen hasarlar ve risk yönetimi konusunda yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
Panelin son konuşmacısı International Finans Corporation Risk Yöneticisi Eusoph Deriza Kanyenda, günümüz dünyasında temiz enerjinin önem kazandığını belirterek şirket olarak yenilenebilir enerjiye yatırım yaptıklarını söyledi. Kanyenda risk yönetiminde dikkat edilmesi gereken konularla ilgili olarak da değerlendirmelerde bulundu.
| ||||||||||||||||||||
|
Michael BRUCH
ARGE Başkanı Allianz Global Corporate & Specialty AG ( AGCS) | Jürgen BRUCKER
Türkiye’den Sorumlu Yöneticisi Münih Re | ||
Michael Bruch, Born in 1966, is Head of Research & Development department in Allianz Global Corporate & Specialty AG (AGCS), the dedicated Allianz Company for corporate and specialist insurance solutions. In his position he is responsible for assessing emerging scenarios and trends which are relevant for AGCS insurance business. Within the framework of emerging risks, he monitors and assesses new scientific, legal and technical risk and opportunity issues incl. renewable energies under the perspective of insurance solutions. He is an environmental engineer and economist. He started his career as a project manager for the decontamination of soils, groundwater and landfills. With his 15 years experience in environmental management for a global gas generating company and as head of a risk management consulting unit for Allianz Center for Technology, he gained a broad knowledge with projects in the field of environmental and risk management, e.g. assessment of environmental and technical risks with respect to financial transactions (Environmental and Technical Due Diligence), risk assessment of international companies in the field of environmental liability insurance cover, setting up a risk management system for the evaluation of third-party claims, implementation of a safety, quality and environmental management system, failure and safety analyses for production facilities, future and trend research studies. | Jürgen Brucker, Graduated from the University of applied Science in Bingen with a degree in Process Engineering. After graduation, he worked as Consultant, Project Engineer and Manager in the field of power generation for eleven years. During that time, he spent two years on the construction site of the Afsin-Elbistan thermal power plant. He then joined Munich Re in 1992 and worked in various positions in the Head office (Head of facultative underwriting for the Greater China region) but mainly abroad in Munich Re branch offices. He worked for four years in South Africa, three years in Thailand and from 2004 to 2008 as General Manager Non-Life of the Munich Re Beijing branch. Since July 2008, he works as a Client Manager responsible for the Turkish market.
| ||
Nusret CÖMERT Yönetim Kurulu Başkanı, Shell Enerji A.Ş. | M. Emre ÇAMLIBEL
CEO Vekili Soyak Holding | ||
Nusret CÖMERT, 1998 yılından itibaren dört yıl süre ile Türkiye’deki Shell Exploration & Production and Gas & Power şirketinin Genel Müdürlüğü görevini yürüttükten sonra, 2002 yılı ortalarında bu şirkete Başkan olarak atanmıştır. Cömert, Shell’in söz konusu iş kollarında operasyon ve iş geliştirme sorumluluklarının yanı sıra Shell’in bölgedeki arama ve üretim faaliyetlerinde ve Türkiye ile Avrupa’ya ilave doğal gaz ikmali konularında çalışmaktadır. Shell’deki kariyerinde ilk 12 yıl Petrol Ürünleri konusunda çeşitli görevlerde bulunmuş, sonra Londra’ya, Shell International Gas and Power’a transfer olarak iki yılı aşkın süre Türkiye ve Doğu Akdeniz’den sorumlu İş Geliştirme Müdürlüğü görevini sürdürmüştür. Nusret Cömert Makina Mühendisi olup İşletme Yönetimi konusunda Lisansüstü eğitim görmüştür. Çeşitli dernek üyelikleri arasında Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Petrol Platformu Derneği (PETFORM) olup, aynı zamanda TÜSİAD Enerji Çalışma Gurubu Başkan Vekili ile PETFORM Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini sürdürmektedir
| M. Emre ÇAMLIBEL Gayrımenkul sektörü başta olmak üzere proje yönetimi ve iş geliştirme alanlarında 16 yıldan fazla deneyim sahibidir. Halen Soyak Holding’de CEO Vekili ve Gayrimenkul Grup Başkanı olarak görev yapmaktadır. Çalışma hayatına 1992 yılında STFA’da inşaat mühendisi olarak başlayan M. Emre Çamlıbel, daha sonra ABD Boston’da Kennedy & Rossi Inc. ve Walsh Brothers Inc. şirketlerinde proje mühendisliği ve müdürlük yapmıştır. 1998’den itibaren Soyak İnşaatta Genel Müdür Asistanı olarak, ardından Soyak Holding’de Proje Geliştirme Koordinatörü olarak çalışmıştır. 2001 – 2008 yılları arasında ise Soyak Yapı’da Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmıştır. M. Emre Çamlıbel’in görevde bulunduğu sürede Soyak Yapı; 3000 konutluk Soyak Yenişehir, 3600 konutluk Soyak Olympiakent, 1500 konutluk Soyak Mavişehir ve 1000 konutluk Soyak Evreka ve Soyak Evreka Rezidans’ın da aralarında bulunduğu birçok başarılı proje gerçekleştirmiştir. M.Emre Çamlıbel’in yönetiminde ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Sistemi, ve ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgelerini alan Soyak Yapı, “İnsana Saygı” ödülünü dört kez üst üste kazanan ilk gayrimenkul şirketi olmuştur. Soyak Yapı, 2005 yılında da dünyaca ünlü “Superbrands” kuruluşu tarafından “Türkiye’nin Süper Markaları” kataloğuna dahil edilmiştir. Soyak Yapı, 2007 yılında KalDer (Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) üyesi) tarafından verilen “Ulusal Kalite Ödülü”nü kazanan ilk ve tek gayrimenkul şirketi olarak sektördeki liderliğini sürdürmüştür. M. Emre Çamlıbel Türkiye Kalite Derneği üyesi, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) yönetim kurulu üyesi ve ULI Türkiye İcra Komitesi üyesidir. İnşaat mühendisliği diplomasını İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesinden alıp inşaat mühendisliği yüksek lisansını ABD Boston’daki Massachusetts Institute of Technology’de tamamlayan M. Emre Çamlıbel halen İstanbul Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünde doktora yapmaktadır. Çamlıbel evli ve iki çocuk babasıdır. | ||
Gerhart EBNER
Yönetici Ortak Risk Consult A.Ş. | Akın KOZANOĞLU CEO ERGOİSVİÇRE Şirketler Grubu | ||
Gerhart EBNER, Graz Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliğinden mezun.Profesyonel kariyerine 1982 yılında , Avusturya’da hidro-elektrik güç santrali dizayn ve inşaatı ile başladı. 1987 yılında VIG ile Kurumsal ve Endüstriyel riskler departmanında yönetim pozisyonunda sigorta sektörüne katıldı. risk yönetimi servisine olan ihtiyacın artması ile 1990 lı yıllarında başında Risk Consult şirketini kurdu. 2003 yılından beri , Doğu ve Orta Avrupa’da ,Risk Yönetim İşletmesi’ni içeren lider risk yönetim servisi “Risk Consult” şirketinin yönetici ortağıdır.
| Akın KOZANOĞLU, 06.2009’dan beri ERGOTÜRKİYE Şirketleri Grubu CEO’su, | ||
Levent NART
Genel Müdür NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği A.Ş. | Doğanay SAMURAY
Yönetim Kurulu Başkanı & Genel Müdür Palmet Enerji A.Ş. | ||
Levent NART,
1999 senesinde NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği A.Ş şirketini kurarak beşinci kuruluş yıldönümünde Türkiye’nin uluslararası faaliyet gösteren bağımsız lider brokerlik şirketi haline getirdi. NART A.Ş. sınırlar ötesi faaliyet gösteren Türk ve Uluslar arası işletmelere 102 ülkede Partnerleri kanalı ile Risk Yönetim ve Sigorta Danışmanlığı hizmeti sunmaktadır.
| Doğanay SAMURAY, 1958 yılında İstanbul’da dünyaya geldi.Fizik Mühendisi olarak 1980 yılında Hacettepe Üniversitesinden mezun oldu.1984 yılında Palmet firmasını bir tedarikçi mühndislik firması olarak kurdu.Kuruluş yıllarında Palmet alt yapı gelişmesi,enerji fizibilite analizi ve process sizayn mühendisliği konularında hizmet vermekte idi.Günümüzde Palmet IT ve Telekominikasyon sektörüne operasyonel destek sağlayan ve alt yapı gelişmelerinde hizmet veren uluslar arası bilinirliği olan bir firma konumuna gelmiştir. Sayın Samuray 1988 yılından itibaren Türk Enerji Endüstrisinin serbestleşmesi ile ilgilenmeye başladı.Özel doğal gaz dağıtım sektörüyle ilgili mevzuatların yaratılması ve şehir gaz dağıtım sektörü ile ilgili çeşitli çalışmalarda aktif rol almıştır.Daha sonraki süreçte Sayın Samuray EMRA tarafından onaylanmış 2 tane lokal gaz dağıtım şirketi ve bir tane de toptan doğal gaz satışı yapabilen şirket kurmuştur Gazbir’in(Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği) kurucu üyesi olmakla beraber Sayın Smauray Tüsiad’ın enerji komitesinde de yer almaktadır.Şu anda Palmet’in CEO’su ve diğer grup şirketlerinin yönetim kurulu başkanı olarak görev almaktadır. Sayın Samuray evli ve 2 çocuk sahibidir. | ||
Eusoph Deriza KANYENDA,
PROFESYONEL BECERİLER •Güçlü yazılı ve sözlü iletişim, toplumsal, organizasyon, motivasyon, problem çözme ve liderlik becerileri, • Uluslararası araşırmalar ile gelişmekte olan ülkelerde bir çok proje ile riskleri azaltılması konusunda tecrübeler, • Gelişmekte olan ülkelerde sigorta ve risk yönetimi konusunda en iyi uygulamalara giriş, • Çeşitli forumlarda risk ve sigorta konularındaki global oyuncular ile sürekli bir iş birlikteliği, • 25 yılın üzerinde sigorta ve risk yönetimi tecrübesi
İŞ TECRÜBESİ Mevcut- International Finance Corporation Washington, USA Sigorta ve Risk Yönetimi Yöneticisi
• Bir çok sektördeki global projelerde IFC’ye destek verilmektedir(finansal piyasalar,altyapı(barajlar,liman,elektrik santrali),hoteller,alışveriş merkezleri,üretim şirketleri, otomotiv, tekstil vb. Sektörlerde maliyet azaltıcı yöntemler ile riski korumak ve 3. şahıslara ve sigorta şirketlerine devretmek.) • Kurumsal ve Global sigorta programlarının oluşturulmasında müşterilere hizmet etmek ve bu poliçelerin yapılamadığı ülkelere destek vermek. • Kompleks hasarlar ile karşı karşıya kalan müşterilere hizmet vermekAssist in clients faced with complex claims. • Dünya Bankası Grubunun sigorta projelerine destek vermek Debswana – DeBeers Mines Group Elmas Madenciliğinde Dünya Lideri – Güney Afrika Sigorta ve Risk Yönetimi Yöneticisi
• Varlıkalrı 2 milyar USD’yi aşan grubun sigorta acentesinin yönetilmesi, • Risk yönetimi ve sigorta konuları ile ilgili olarak üst yönetime tekniksel açıdan tavsiyeler vermek. • Maden mühendisleri, risk danışmanları ve reasürans brokerleri ile çalışarak grubup için en iyi sigorta programlarının hazırlanması ve risk yönetimi işlemlerinin yapılması, • Yönetim Kuruluna raporlama ve sunumların yapılması Aon Botswana – Kıdemli Müdür – Botswana • Müşteri portföyünün bütçelenmesi ve hedeflere ulaşılması için strateji belirlemek ve ekibi yönetmek . Willis Corroon – Müşteri Temsilcisi – Zimbabwe • Havacılık ve Nakliyat branş sorumluluğu Marsh Insurance Brokers – Müşteri Temsilcisi – Zimbabwe
EĞİTİM &PROFESYONEL GELİŞİM Graduate Luton University, UK MBA Associate – Insurance Institute of South Africa Fellow – Insurance Institute of South Africa IRM International Post Graduate Diploma – Part continuing
PROFESYONEL ÜYELİKLER VE ÖDÜLLER Member Insurance institute of South Africa Member IRM Insurance Institute award for best Fellowship dissertation in Southern Africa | Muammer EKİM Yönetim Kurulu Üyesi Total Oil Türkiye A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı – PETDER
| ||
MUAMMER EKİM İŞ DENEYİMİ 2009 – Yönetim Kurulu Üyesi, Total Oil Türkiye A.Ş., İstanbul, Türkiye 2002 – 2009 Genel Müdür, Total Oil Türkiye A.Ş., İstanbul, Türkiye 2001 – 2002 Genel Müdür, Elf Selyak A.Ş., İstanbul, Türkiye 1995 – 2001 Genel Müdür, TOTALGAZ -Türkiye ,İstanbul, Türkiye 1992 – 1995 Genel Müdür, Total Oil Türkiye A.Ş. İstanbul, Türkiye 1987 – 1991 Genel Müdür/Yönetim Kurulu Üyesi, Upet A.Ş, İstanbul, Türkiye 1974 – 1987 IPRAŞ / TÜPRAŞ (Kırıkkale Rafineri Müd., Petrol Ticaret Daire Bşk.) EĞİTİM 1971 – 1972 Carnegie-Mellon University, ABD Kimya Mühendisliği Yüksek Lisans Programı 1967 – 1971 Robert Koleji, İstanbul, Türkiye Kimya Mühendisliği Lisans Derecesi 1966 – 1967 Hingham High School, ABD (A.F.S. bursu) 1960 – 1966 Konya Maarif Koleji, Konya, Türkiye DERNEK ÜYELİKLERİ 2009 – Yönetim Kurulu Başkanı, Petrol Sanayi Derneği (PETDER), İstanbul, Türkiye |
Ana Sponsor | |
Sponsorlar | |
Panel Sponsorları | |
Destekleyen Sivil Toplum Kuruluşları | |
Medya Sponsorları | |